ZAANDAM - Ahold verwacht dit jaar minimaal 100 miljoen euro kwijt te zijn aan advocaten, accountants en andere adviseurs die het supermarktconcern moest inhuren voor het boekhoudschandaal.

Dat heeft Ahold dinsdag bekendgemaakt bij de publicatie van de omzet over het derde kwartaal. Die kwam uit op 13 miljard euro, 7,1 procent lager dan een jaar geleden. Een lagere dollarkoers is de belangrijkste oorzaak van de daling. Bovendien heeft Ahold last van de sterkere concurrentie en een zwakke economische groei.

Voor het hele jaar houdt Ahold rekening met een omzet die onder druk staat. Daarbij wijst het concern nadrukkelijk op de Amerikaanse dochter US Foodservice. Deze leverancier van voedingsmiddelen heeft aanhoudend last van lagere marges en houdt daarom per afgezet product minder over.

In Europa bleef de omzet nagenoeg gelijk op 3 miljard euro. Bij Albert Heijn zakte de verkopen in, maar dat kon worden gecompenseerd door groei bij dochterbedrijf Schuitema (C1000) en in Centraal-Europa en Spanje.