ROTTERDAM - Bij de regionale radio- en televisiezender RTV Rijnmond dreigt een kwart van de medewerkers zijn baan te verliezen. Dat bleek maandag tijdens een omroepdebat in Rotterdam over de toekomst van de zender en de Zuid-Hollandse evenknie RTV West. Afgelopen week kregen 42 mensen van RTV West al de wacht aangezegd wegens financiële tekorten en de situatie bij Rijnmond is niet veel gunstiger, bevestigde hoofdredacteur C. van der Wel.

Bij de zender die over Rotterdam en omgeving bericht, dreigen tussen de twintig en veertig ontslagen te vallen op een bestand van mensen. Het moderniseringsplan voor de radio is stopgezet en tussen twaalf uur 's nachts en zes uur 's ochtends is geen nieuws meer te horen. Bij de tv-uitzendingen zijn overdag drie tot vijf minuten van het nieuws geschrapt. RTV Rijnmond maakt geen gebruik meer van de diensten van freelancers en verlengt tijdelijke contracten niet.

De zenders probeerden maandag aan de provincie Zuid-Holland, de subsidieverstrekker, en andere belangstellenden duidelijk te maken dat hun behoud van groot belang is. Als regionale nieuwsverschaffer, als rampenzender en als podium voor debat en integratie. "Het brengt grote schade aan de sociale infrastructuur als we zouden verdwijnen", vond programmamaker E. Post van RTV Rijnmond.

Zijn zender is een campagne begonnen onder het motto 'niet te missen'. Dat leverde de afgelopen weken 6000 adhesiebetuigingen op. Op een bevolking van 1,4 miljoen mensen trekt Rijnmond wekelijks .000 kijkers en een half miljoen luisteraars. RTV West heeft eveneens een breed publiek. Ook onder de allochtonen, zo blijkt uit onderzoek.

De regionale zenders kregen maandag geen toezeggingen van Statenleden van de provincie Zuid-Holland. Zij willen eerst de resultaten afwachten van een onafhankelijk onderzoek naar de oorzaak van de financiële problemen. De Statenleden onderschreven het nut van de zenders, maar hadden ook kritiek.

Volgens A. van Dijk (SGP/ChristenUnie) willen de zenders te veel en geven ze daardoor te veel geld uit. Ook PvdA'er Huls vond dat ze een te grote broek aantrekken. Hij vroeg zich af of Rijnmond nu wel zo nodig over Feyenoord moest berichten. Kon dat niet aan de landelijke zenders worden overgelaten? Het leverde hem hoongelach op van de Rotterdamse verslaggevers.

De geplaagde zenders gaven wel toe dat het financieel uit de hand is gelopen. Dat kwam vooral door de ingezakte reclame-inkomsten, zei E. Wehrmeijer, de nieuwe directeur van RTV Rijnmond. En regionale radio of tv is in zijn ogen helemaal niet zo duur. Een programma maken in Hilversum kost per uur nog altijd zes keer zo veel en dikbetaalde presentatoren heeft RTV West of Rijnmond niet. "In Hilversum hebben ze het over negen ton voor een dj. Dat is een beetje zuur."