Rechter keurt Shellboringen goed

AMSTERDAM - Een Amerikaanse rechtbank heeft geoordeeld dat de Amerikaanse overheid de aanvraag van Royal Dutch Shell plc om proefboringen te mogen doen voor de kust van Alaska correct heeft behandeld.

Milieuorganisaties hadden beroep aangetekend tegen de behandeling van de aanvraag. In een reactie zeggen ze "teleurgesteld" te zijn in de uitspraak.

De rechtbank stelt dat de overheidsinstanties "aan hun verplichtingen hebben voldaan" bij de behandeling van de aanvraag van Shell om te mogen boren in de zeeën van Beaufort en Chukchi bij Alaska. Shell wil deze zomer met de proefboringen van start gaan.

Door de olieramp in de Golf van Mexico, die het gevolg is van het ontploffen en afzinken van een boorplatform van BP plc, groeit de kritiek op boren op zee en roepen groepen de regering van president Obama op de plannen van Shell te blokkeren.

Veiligheidsmaatregelen

De Amerikaanse overheid heeft al aangegeven dat Shell extra veiligheidsmaatregelen neemt om een ramp als die in de Golf van Mexico te vermijden.

Bij het platform dat daar drie weken geleden zonk, ging van alles mis. Zo werkte een afsluiter niet waardoor uit de gebroken leiding honderdduizenden liters olie de zee in stromen.

Lekkages

''Met beperkte mogelijkheden om te reageren op eventuele lekkages en extreme weersomstandigheden, is Alaska geen gebied om te gokken op olievondsten'', aldus milieugroeperingen.

Volgens ramingen van de Minerals Management Service, een onderdeel van het Amerikaanse ministerie van Binnenlandse Zaken dat over de Amerikaanse bodemschatten waakt, is het gebied voor de kust van Alaska goed voor de winning van ongeveer 24 miljard vaten (van 159 liter) olie.

Shell heeft sinds 2005 3,5 miljard dollar gestoken in de plannen voor Alaska. Het Brits-Nederlandse concern wilde al in 2007 aan de slag gaan in het gebied, maar stuitte veelvuldig op verzet van milieugroeperingen.

Shell staat echter niet alleen. Ook de branchegenoten ConocoPhillips, Eni, Repsol en Statoil willen op zoek naar olie in de Chukchizee.

Tip de redactie