Bedrijven leveren geen eieren wegens dioxine

DEN HAAG - Alle biologische legpluimveebedrijven die diervoeder kregen geleverd met te hoge gehaltes aan dioxine, zijn geblokkeerd.

Dit betekent dat ze geen eieren leveren. Dat meldde woensdag de Voedsel en Waren Autoriteit (VWA). Volgens de VWA is er geen gevaar voor de volksgezondheid.

In Duitsland haalden vorige week twee supermarktketens biologische eieren uit de schappen, nadat was gebleken dat kippen waren gevoerd met mengvoer dat was besmet met dioxine.

In Nederland bleven de gevolgen beperkt tot pluimveebedrijven die geen eieren meer leverden of leveren. Woensdag ging het nog om 44 bedrijven, nadat het aantal eerder hoger lag, aldus de VWA.

Voer

Met dioxine vervuild voer is begin dit jaar geleverd door vijf mengvoerbedrijven in Nederland, twee in België en drie in Duitsland, aldus de VWA. Dat werd veroorzaakt door een partij biologische maïs die afkomstig was uit Oekraïne.

Op 20 april kwam uit regulier onderzoek door de VWA aan het licht dat eieren van een legpluimveebedrijf een verhoogd gehalte aan dioxine lieten zien. Sindsdien leveren bedrijven geen eieren meer, maar het gaat niet om grote hoeveelheden.

Onderzocht

Inmiddels worden eieren die mogelijk zijn besmet, onderzocht in het laboratorium. De uitslagen worden eind deze week verwacht.

De VWA verwacht binnenkort een nieuwe scheepslading biologische maïs voor de diervoederindustrie uit Oekraïne en zal die bij aankomst in Rotterdam controleren.

Regeerakkoord

Regeerakkoord
Wat betekent het regeerakkoord voor jouw portemonnee? 

Koophuis

Koophuis
Hoe ziet de woningmarkt er in de nabije toekomst uit?

IEX.nl (mediapartner)

IEX.nl (mediapartner)
IEX.nl is hét beleggersplatform van Nederland. Volg alles van deze mediapartner. 

NUwerk

Tip de redactie