Nederlandse economie groeit 0,2 procent

DEN HAAG - De Nederlandse economie is in het eerste kwartaal van dit jaar met 0,2 procent gegroeid ten opzichte van het voorgaande kwartaal.

Dat maakte het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) woensdag bekend.

Ten opzichte van het eerste kwartaal van 2009 ging de Nederlandse economie met 0,1 procent vooruit.

De groei ten opzichte van het laatste kwartaal van vorig jaar was minder sterk dan verwacht. Analisten hielden rekening met een toename van het bruto binnenlands product (bbp) met 0,4 procent. De groei was ook lager dan in de voorgaande twee kwartalen.

Export

De economische groei werd gedragen door de export. Die was 11 procent hoger dan in de eerste drie maanden van 2009. De investeringen van het bedrijfsleven namen daarentegen met 14 procent af.

Huishoudens gaven 0,4 procent minder uit dan in het eerste kwartaal van vorig jaar. Die daling was kleiner dan in de tweede helft van vorig jaar. Door het koude weer namen de uitgaven aan aardgas toe en daarnaast werden er meer auto's en meubels gekocht. De uitgaven in de horeca waren fors lager dan een jaar eerder.

In het eerste kwartaal waren er 145.000 banen minder dan in het eerste kwartaal van 2009. Die daling, van 1,8 procent, was even sterk als in het laatste kwartaal van vorig jaar.

Regeerakkoord

Regeerakkoord
Wat betekent het regeerakkoord voor jouw portemonnee? 

Koophuis

Koophuis
Hoe ziet de woningmarkt er in de nabije toekomst uit?

IEX.nl (mediapartner)

IEX.nl (mediapartner)
IEX.nl is hét beleggersplatform van Nederland. Volg alles van deze mediapartner. 

NUwerk

Tip de redactie