UWV stuurt weer brieven naar 2000 WW-starters

DEN HAAG - Ongeveer tweeduizend werklozen die met behulp van WW een eigen bedrijf zijn begonnen in 2004, 2005 en 2006, krijgen nog van uitkeringsinstituut UWV een brief om hun dossier opnieuw te laten bekijken of er sprake is van onterechte terugvordering van uitkeringsgeld.

Het is de tweede keer dat het UWV mensen aanschrijft.

De Tweede Kamer eiste vorige maand van minister Piet Hein Donner (Sociale Zaken) dat opnieuw mogelijk gedupeerden van fouten door het UWV worden aangeschreven om hun zaak te laten herbeoordelen.

Een eerdere brief van het uitkeringsinstituut daarover aan ongeveer drieduizend starters uit de WW was volgens een Kamermeerderheid te weinig uitnodigend.

De tweede brief wordt verstuurd aan ongeveer 1900 zelfstandigen zonder personeel (zzp'ers) die niet op de eerste brief hebben gereageerd.

Waarschuwing

Ook worden mensen aangeschreven, van wie geen uitkeringsgeld is teruggevorderd, maar die wel een waarschuwing hebben gekregen. Tevens gaat een brief naar personen die nu te maken hebben met een onderzoek dat (tijdelijk) is stilgelegd.

Begin dit jaar stelde de Nationale Ombudsman dat het UWV enkele jaren geleden werklozen die met hun uitkering een eigen bedrijf zijn begonnen, met onjuiste voorlichting op het verkeerde been heeft gezet.

Later kregen hierdoor ondernemers mogelijk ten onrechte te maken met terugvordering van WW en boetes.

Druk

Onder druk van de Kamer worden deze zaken opnieuw beoordeeld als betrokkenen dat willen. Dat gebeurt door UWV-medewerkers die nog niet eerder bij de dossiers betrokken waren.

Het team staat onder leiding van oud-burgemeester van Tilburg Ruud Vreeman. Bij twijfel over de juistheid van de gegeven voorlichting valt het besluit uit in het voordeel van de zzp'er. Donner hoopt dat de herbeoordelingsoperatie eind dit jaar is afgerond.

Regeerakkoord

Regeerakkoord
Wat betekent het regeerakkoord voor jouw portemonnee? 

Koophuis

Koophuis
Hoe ziet de woningmarkt er in de nabije toekomst uit?

IEX.nl (mediapartner)

IEX.nl (mediapartner)
IEX.nl is hét beleggersplatform van Nederland. Volg alles van deze mediapartner. 

NUwerk

Tip de redactie