Griekenland moet Nederland binnen vijf jaar terugbetalen

AMSTERDAM - De 4,7 miljard euro die Nederland vanaf dit jaar voorschiet aan Griekenland heeft een looptijd van vijf jaar. Dat bevestigt een woordvoerder van het ministerie van Financiën dinsdag.

Daarmee kan de winst voor de Nederlandse staat oplopen tot 160 miljoen euro. Demissionair minister van Financiën Jan Kees De Jager leent het bedrag zelf tegen 1,5 procent rente, terwijl de Grieken ongeveer 5 procent moeten ophoesten.

Griekenland betaalt een opslag van 3 procentpunt, en een 'service fee' van 0,5 procentpunt. Het is daarnaast ongeveer 1,5 procent kwijt voor de zogenoemde Euribor-rente, de rente die banken onderling rekenen voor het lenen van geld.

Aanspraak

Het is echter niet gezegd dat Griekenland aanspraak zal maken op het totale hulppakket ter waarde van 110 miljard euro dat de Europese landen en het Internationaal Monetair Fonds (IMF) hebben samengesteld. Dat hangt onder meer samen met de toegang die het land heeft tot de kapitaalmarkt, waar de rente op Griekse staatsleningen de laatste tijd opliep tot 13,6 procent.

Van groot belang is ook, of Griekenland zich houdt aan de afspraak om ingrijpend te bezuinigen.

De lening aan Griekenland wordt de komende drie jaar in gedeeltes ('tranches') verstrekt, de eerste aan het einde van dit jaar. Elke tranche wordt alleen uitgeleend als Griekenland zich precies aan de afspraken houdt.

Uiteindelijk moet de laatste lening in 2018 weer op de rekening van het ministerie van Financiën staan.

Al het nieuws rond de eurocrisis

Regeerakkoord

Regeerakkoord
Wat betekent het regeerakkoord voor jouw portemonnee? 

Koophuis

Koophuis
Hoe ziet de woningmarkt er in de nabije toekomst uit?

IEX.nl (mediapartner)

IEX.nl (mediapartner)
IEX.nl is hét beleggersplatform van Nederland. Volg alles van deze mediapartner. 

NUwerk

Tip de redactie