'Spitsmijden Amsterdam moet goedkoper'

DEN HAAG - Demissionair minister Camiel Eurlings van Verkeer wil dat de proef met spitsmijden in de Amsterdamse regio goedkoper wordt.

Als de lokale bestuurders dat niet doen, wil hij een bedrag van 22,5 miljoen euro, dat hij nog aan de hoofdstad moet overmaken, in eigen zak houden.

''Ook laat ik uitzoeken of het al overgemaakte bedrag van 5,4 miljoen kan worden teruggevorderd'', foeterde hij dinsdag tijdens het vragenuurtje in de Kamer.

De proef is bedoeld om te onderzoeken in hoeverre mensen bereid zijn om tijdens de spits de auto te laten staan. Volgens de bewindsman zouden reële tarieven worden gebruikt, zodat later, als het systeem echt wordt ingevoerd, duidelijk is bij welk tarief het systeem al werkt.

Boos

Eurlings dacht daarbij aan een paar cent en is nu boos dat de regio Amsterdam tijdens de spits een tarief van 15 cent per gereden kilometer in rekening wil brengen.

Het betreft een proef waarin mensen een bepaald budget overgemaakt krijgen. Als ze de spits mijden, wordt daarop minder gekort dan als ze wel op het drukste moment de weg op gaan. Zo kunnen ze aan het eind van de maand geld overhouden.

De initiatiefnemers willen weten in hoeverre die prijsprikkel aantrekkelijk is. ''Maar als spitsmijden later echt wordt ingevoerd, krijgen mensen natuurlijk geen budget'', zei Eurlings.

''Dan moeten ze gewoon betalen. Daarom wil ik een laag tarief. Mensen met lage inkomens moeten ook de weg op kunnen. Niet alleen snelle managers.''

Termijn

In het convenant is volgens de CDA-politicus een termijn van zes weken afgesproken waarin de partners bezwaar kunnen maken tegen de opzet van de proef. Eurlings heeft dat gedaan. Amsterdam heeft volgens hem nog vier weken om te reageren.

Als ze het tarief niet aanpassen, treft hij de financiële maatregelen. ''Als Amsterdam niet op zijn schreden terugkeert, keer ik geen cent meer uit'', waarschuwde de bewindsman.

Overleg

''We hebben de minister goed gehoord en gaan graag met hem in overleg'', reageerde de Amsterdamse verkeerswethouder Hans Gerson. Volgens Gerson betreft het een serieus voorstel dat draagvlak heeft onder de ondernemers.

Hij zegt dat de proef is aangepast op aandringen van het bedrijfsleven. Die vond een basistarief van 6 cent in combinatie met variabele spitstarieven te ingewikkeld. In het nieuwe plan met een tarief van 15 cent zou de prikkel om de spits te mijden groter zijn.

Regeerakkoord

Regeerakkoord
Wat betekent het regeerakkoord voor jouw portemonnee? 

Koophuis

Koophuis
Hoe ziet de woningmarkt er in de nabije toekomst uit?

IEX.nl (mediapartner)

IEX.nl (mediapartner)
IEX.nl is hét beleggersplatform van Nederland. Volg alles van deze mediapartner. 

NUwerk

Tip de redactie