ROTTERDAM - Staatssecretaris Rutte van Sociale Zaken heeft maandag 10 miljoen euro schikbaar gesteld voor kleine en middelgrote bedrijven om veiliger te werken met gevaarlijke stoffen. Met de subsidie kunnen brancheorganisaties bijvoorbeeld zoeken naar alternatieven voor deze stoffen.

Rutte maakte de subsidie bekend aan het begin van de Europese week voor veiligheid en gezondheid op het werk. Tijdens de week geven de vijftien lidstaten van de Europese Unie werknemers en werkgevers voorlichting over veiliger werken.

Volgens het ministerie van Sociale Zaken komt circa een op de vier Europese werknemers op het werk in aanraking met gevaarlijke stoffen. Jaarlijks krijgen ongeveer 17.000 mensen in Nederland een beroepsziekte door deze stoffen. In 13.000 gevallen gaat het daarbij om een vorm van eczeem. Voorbeelden van beroepen waar veel met gevaarlijke stoffen, zoals chemische en biologische, wordt gewerkt zijn kappers, de chemische industrie en de schoonmaakbranche.

In 2000 en 2001 onderzocht de Arbeidsinspectie 750 bedrijven actief in de chemie en kunststof. Van deze bedrijven schonk driekwart te weinig aandacht aan de gevaren van het werk, onder andere aan omgang met gevaarlijke stoffen. Bij een herhaling van de controle een jaar laten presteerde nog steeds een kwart van de ondernemingen onder de maat.