DEN HAAG - Een kleine honderd belastingplichtigen hebben vorige week een brief van de fiscus gehad met het verzoek informatie te verschaffen over hun bank- en effectentegoeden in Duitsland of Luxemburg. Zij moeten niet alleen alsnog belasting daarover gaan betalen, maar kunnen ook een boete van 50 tot 100 procent tegemoet zien. Ook een strafrechtelijk onderzoek behoort tot de mogelijkheden.

De Belastingdienst is achter de namen van de belastingontduikers gekomen door informatie van de Duitse autoriteiten. Die beschikken door een onderzoek bij Duitse banken ook over gegevens over belastingvlucht naar Luxemburg.

De Belastingdienst zit Nederlanders met zwart geld op buitenlandse rekeningen sinds 2001 flink achter de broek. In juli maakte hij bekend dat het aangescherpte beleid al 87 miljoen euro had opgeleverd.

Voor belastingplichtigen met een verzwegen buitenlandse rekening die hun leven willen beteren, bestaat er een 'inkeerregeling'. Wie daar gebruik van maakt krijgt alleen een aanslag opgelegd, maar hoeft geen boete te betalen.