WASHINGTON - Het Amerikaanse ministerie van Justitie heeft een schikking getroffen met Royal Bank of Scotland over een zaak waarbij een voormalig onderdeel van ABN Amro betrokken was.

Voor een geldstraf van 500 miljoen dollar (389 miljoen euro) koopt de bank beschuldigingen van overtreding van Amerikaanse bankwetten af.

Het gaat om een zaak waarvoor ABN Amro in 2005 al een boete van 80 miljoen dollar kreeg.

De bank moest de boete betalen, omdat op een kantoor in New York dat alle dollarbetalingen van klanten van de bank verwerkte, onvoldoende toezicht is gehouden op de naleving van de regels van het Amerikaanse ministerie van Financiën.

Regels

Onafhankelijk onderzoek wees uit dat op het kantoor van ABN Amro in Dubai de regels daadwerkelijk zijn overtreden. Medewerkers daar hielden voor het kantoor in New York informatie achter over betalingen aan klanten in verdachte landen als Iran en Libië.

De zaak had grote gevolgen voor ABN Amro. De bank stond jarenlang onder verscherpt toezicht van de Amerikaanse bankautoriteiten. Ook kon het bedrijf geen overnames meer doen in de Verenigde Staten.

New York

In 2007 kwam ABN Amro in handen van het bankentrio Royal Bank of Scotland (RBS), Banco Santander en Fortis. RBS nam onder meer de activiteiten in New York over.

Het deel van ABN Amro dat in oktober 2008 in handen van de Nederlandse staat kwam, opende onlangs een nieuw kantoor in New York.