"Het kan niet zo zijn dat olie- maatschappijen wel mogen vertellen waarom de benzine zo duur is en wij niet waarom het goedkoper kan"

DEN HAAG - De Consumentenbond vreest dat ze zich niet mag mengen in het proces over de te hoge benzineprijzen in Nederland. De bond wordt tot haar verbazing nog niet aangemerkt als 'belanghebbende' door de Nederlandse mededingingsautoriteit (NMa) in deze kwestie.

De bond heeft de NMa nu zelf per brief om een uitnodiging gevraagd. "Het kan niet zo zijn dat Shell en andere oliemaatschappijen wel mogen vertellen waarom de benzine zo duur is en dat wij niet mogen zeggen waarom het goedkoper kan", aldus een verontwaardigde W. Koole, hoofd belangenbehartiging van de Consumentenbond woensdag.

Procedure

De bond wil hiervoor desnoods een procedure starten of naar de Tweede Kamer stappen. Koole: "Elke rechter weet dat wij opkomen voor alle consumenten. Alleen in het mededingingsrecht kennelijk nog niet."

De NMa heeft vorig jaar onderzoek gedaan naar ongeoorloofde prijsafspraken in de brandstoffenbranche. De autoriteit ontdekte dat de grote oliemaatschappijen prijzen van benzine, diesel en LPG kunstmatig hoog houden. Pomphouders worden niet geprikkeld tot lagere prijzen dan de landelijke adviesprijs van de maatschappijen.

Boete

De Nma heeft belanghebbenden, zoals de oliebedrijven, uitgenodigd hun zienswijze te geven op de conclusies van de NMa. Daarna neemt de waakhond een besluit. Maximaal kan de autoriteit een boete opleggen van 10 procent van de jaaromzet van een bedrijf.

Shell reageerde in december al afwijzend op de conclusies van de NMa. Het concern sprak van 'stemmingmakerij' en noemde het persbericht van de NMa 'in hoge mate misleidend.'

De Consumentenbond verlangt dat de maatschappijen de prijzen voor heel 2002 verlagen met 10 eurocent per liter, om enigszins tegemoet te komen aan de tankende consument.

De NMa stelt woensdag dat het verzoek van de Consumentenbond in behandeling is genomen. Binnen circa twee weken is uitsluitsel te verwachten, aldus een woordvoerster van de anti-karteldienst.