Griekse regering eens over pensioenhervorming

ATHENE - De Griekse regering is het maandag eens geworden over een drastische hervorming van het pensioenstelsel. Het huidige stelsel zou over hooguit vijftien jaar niet meer te betalen zijn.

Vakbonden hebben aangekondigd woensdag opnieuw tegen de bezuinigingsplannen van de regering van premier George Papandreou te gaan protesteren.

De minister van Arbeid, Andreas Loverdos, beklemtoonde dat ''niets doen betekent dat er straks geen pensioenen meer zijn''. Het parlement spreekt zich volgens hem voor 25 mei uit over de maatregelen.

Die moeten onder meer een einde maken aan de vele vervroegde pensioneringen. Ook moeten straks pensioenen van meer dan 1400 euro per maand extra worden belast.

Bevroren

Voorts worden pensioenbetalingen bevroren en vanaf 2014 afhankelijk gemaakt van de economische toestand van het land en van de pensioenfondsen. De pensioengerechtigde leeftijd van de vrouw moet met vijf jaar worden opgetrokken naar die van de man, 65 jaar.

De hervorming van het oude, geldverslindende Griekse pensioenstelsel is een cruciaal en fel omstreden onderdeel van de bezuinigingen van de regering van het onder een schuldenlast wankelende Griekenland.

Eenheid

Premier Papandreou heeft maandag opgeroepen tot eenheid in het door schulden geplaagde land. Hij vroeg na crisisoverleg met onder andere president Karolos Papoulias alle Grieken om steun voor zijn maatregelen, die met behulp van ingrijpende bezuinigingen en gesteund door buitenlandse en internationale kredieten het land economisch gezond moeten maken.

De belangrijkste twee vakbonden voor werknemers in de publieke en de particuliere sector willen woensdag samen actie voeren in de hoofdstad Athene.

De bonden stelden dat ''de arbeiders in Griekenland de strijd voortzetten tegen de serie onrechtvaardige en harde maatregelen van de regering''.

Regeerakkoord

Regeerakkoord
Wat betekent het regeerakkoord voor jouw portemonnee? 

Koophuis

Koophuis
Hoe ziet de woningmarkt er in de nabije toekomst uit?

IEX.nl (mediapartner)

IEX.nl (mediapartner)
IEX.nl is hét beleggersplatform van Nederland. Volg alles van deze mediapartner. 

NUwerk

Tip de redactie