BREUKELEN - Nederlandse bedrijven hebben in de afgelopen vijf jaar minstens 41.000 banen verplaatst naar het buitenland, maar voor minister Maria van der Hoeven (Economische Zaken) is dat geen reden om in te grijpen.

Dat aantal valt in het niet bij het aantal dat er op jaarbasis verdwijnt en bijkomt in ons land. Bovendien draagt de internationalisering van het bedrijfsleven bij aan een krachtige economie en dat is op de lange duur goed voor de werkgelegenheid.

De CDA-bewindsvrouw schreef maandag aan de Tweede Kamer dat het alleen al in 2005 in ons land ging om 421.000 banen die werden gecreëerd en 526.000 die werden vernietigd op een banenbestand van 11 miljoen.

Bovendien profiteert Nederland volgens haar volop van een economie die openstaat voor de buitenwereld.

Concurrentiekracht

Hoe vervelend het ook is voor de mensen die hun baan verliezen, het zogeheten offshoring draagt bij aan de kracht van de economie, aldus Van der Hoeven: ''Bedrijven die activiteiten verplaatsen zijn snelle groeiers. Doen ze dat niet, dan verliezen ze hun concurrentiekracht en dat kost op lange termijn banen.''

Bij het creëren en verdwijnen van banen speelt volgens Van der Hoeven het verplaatsen van de banen naar het buitenland een beperkte rol. ''Het komt vooral door nieuwe technieken",' aldus de minister. Ze vindt het daarom van belang dat de regering stimuleert dat bedrijven bij de tijd blijven door onder meer te investeren in onderzoek en innovatie.

Buitenland

Ze benadrukte maandag in Breukelen het belang van het buitenland voor onze economie. ''We zijn 's werelds vijfde grootste exporteur, zesde ontvanger van buitenlandse investeringen en de zevende investeerder in het buitenland. En van de Nederlanders werkt meer dan 15 procent voor een buitenlands bedrijf.''

Van der Hoeven wees erop dat buitenlandse bedrijven vorig jaar 19,4 miljard euro in Nederland hebben geïnvesteerd en ze laat nu onderzoeken hoeveel banen de buitenlandse investeringen opleveren.