De landen krijgen van Brussel de 'gele kaart' voor hun oplopende begrotingstekort

BRUSSEL - De Europese Commissie wil Duitsland en Portugal een officiële waarschuwing geven voor hun oplopende begrotingstekort. Ook op Frankrijk is er stevige kritiek, maar Brussel geeft Parijs geen 'gele kaart'. Dat heeft EU-commissaris Solbes (monetair beleid) woensdag bekendgemaakt.

"We hebben geen alternatief", zo lichtte Solbes de houding van de Commissie toe. Het Duitse begrotingstekort bedraagt dit jaar naar schatting 2,7 procent van het bruto nationaal product. Vorig jaar dacht men het tekort nog tot 1 procent te kunnen beperken.

"Het gat wordt steeds groter", stelt Solbes vast. "Het feit dat ze richting de 3 procent gaan, dwingt ons een waarschuwing te geven." Het niveau van 3 procent is tien jaar geleden in het Verdrag van Maastricht als plafond vastgesteld, waarboven het begrotingstekort niet mag uitkomen.

De kritiek van Solbes richtte zich niet op het beleid dat de regering van bondskanselier Schröder voert. Brussel erkent dat Berlijn vooral slachtoffer is van de neergang van de economie, die Duitsland harder treft dan de rest van Europa.

Overigens is het niet de Commissie, maar zijn het de Europese ministers van Financiën, die uiteindelijk bepalen of landen tot de orde worden geroepen.

De begrotingspolitiek van Portugal is wel onderwerp van Brusselse kritiek. Volgens Solbes wijkt het beleid van Lissabon af van de adviezen die de Europese ministers van Financiën vorig jaar hebben gegeven om het tekort te beperken.