BRUSSEL - De ministers van Financiën van de 27 EU-lidstaten zullen zondag in Brussel naar verwachting een akkoord bereiken over een reddingsplan voor eurolanden die in nood komen te verkeren.

''Iedereen beseft dat er geen alternatief is'', aldus een diplomaat. ''Het beraad gaat niet meer over de principes, maar over de details.''

Het plan komt erop neer dat Europese Commissie leningen verstrekt aan eurolanden die in de knel komen. Ze leent dat geld eerst zelf tegen gunstige voorwaarden op de kapitaalmarkt. Zo nodig stellen de zestien eurolanden zich garant, zodat een hogere lening mogelijk wordt.

Bedragen worden in het voorstel dat de ministers bespreken niet genoemd, aldus een ingewijde.

Onvoorziene rampen

De constructie via de Europese Commissie is nodig omdat het EU-verdrag verbiedt dat de landen die de euro hanteren elkaar financieel bijstaan. De commissie maakt gebruik van een artikel in het verdrag dat hulp aan EU-landen mogelijk maakt bij onvoorziene rampen.

Die mogelijkheid werd tot dusver alleen toegepast om EU-lidstaten buiten de eurozone te steunen.

Voorwaarden

Om een lening te krijgen, zullen landen aan zeer strenge voorwaarden moeten voldoen, vergelijkbaar met de eisen die aan Griekenland zijn gesteld. Dat land kreeg vrijdag een lening van 80 miljard van de eurolanden en ook nog eens 30 miljard van het Internationaal Monetair Fonds.

Het moet in ruil daarvoor zeer fors bezuinigen.

Geschorst

De bijeenkomst van EU-ministers werd rond 18.30 uur zondagavond geschorst, zodat experts van de EU de overeenkomst technisch kunnen uitwerken. ''We hebben onze politieke statements gemaakt'', aldus demissionair minister Jan Kees de Jager van Financiën. Het beraad gaat om acht uur weer verder.

De Franse president Nicolas Sarkozy en de Duitse Bondskanselier Angela Merkel zouden volledig instemmen met de afspraken die in Brussel worden gemaakt. Beiden spraken elkaar zondagavond telefonisch.