AMSTERDAM - Door de onrust over de Griekse schuldencrisis zijn wereldwijd al ruim tien beursgangen afgeblazen of uitgesteld. Bedrijven zijn angstig geworden om naar de beurs te gaan door de scherpe koersdalingen op de aandelenmarkten.

Een van de bedrijven die naar de beurs wilde gaan, was het Amerikaanse warenhuisconcern Americold, dat 660 miljoen dollar wilde ophalen in New York. Het bedrijf maakte vrijdag echter bekend dat de beursgang wordt uitgesteld.

Een dag eerder verloor de toonaangevende Dow-Jonesindex op een gegeven moment zelfs 9 procent om uiteindelijk met een verlies van 3,2 procent te sluiten.

Ryerson

Andere Amerikaanse bedrijven zagen afgelopen week ook af van beursgangen. Het metaalbedrijf Ryerson blies een emissie af van 424 miljoen dollar en de dienstverlener aan de tandheelkundige sector Smile Brands stelde een beursgang uit van 132 miljoen dollar.

Investeringsfonds Madison Square Capital zette een emissie van 150 miljoen dollar in de ijskast.

Azië

Ook in Azië zijn bedrijven huiverig geworden om naar de beurs te gaan. Vastgoedfonds Swire Properties zag donderdag af van een beursgang ter waarde van bijna 3 miljard dollar in Hongkong.

Een Chinese ijzerertsproducent stelde vrijdag een aandelenuitgifte uit van 450 miljoen dollar en een paar dagen eerder blies een Chinese bandenmaker een emissie af ter waarde van 500 miljoen dollar.

In Madrid en Frankfurt werden eveneens beursgangen afgeblazen. Het ging hier om een Duits vastgoedfonds en een Spaanse producent van zonnepanelen.

Lastige markt

''Het laatste wat je wilt doen, is naar de markt komen met een beursgang op een moment als nu'', aldus een Amerikaanse marktstrateeg. ''Het is dit jaar een lastige markt voor beursgangen en de huidige koersbewegingen zorgen alleen maar voor meer ongerustheid over de risico's.''

Eén bedrijf liet zich niet afschrikken door de nervositeit op de beursvloer. Het Franse cosmeticaconcern L'Occitane ging vrijdag naar de beurs in Hongkong en haalde ruim 700 miljoen dollar op. Het aandeel sloot 4,5 procent in de min.