BRUSSEL - De Britse regering doet niet mee aan een noodfonds om de euro te ondersteunen. Een Britse diplomaat heeft dat zondag gezegd, kort voor een bijeenkomst van EU-ministers van Financiën in Brussel.

Zij moeten het daar eens zien te worden over de vorming van een fonds van naar verluidt 60 miljard euro om eurolanden bij te springen die in financiële nood verkeren.

Gedacht wordt aan een opzet waarbij de Europese Commissie goedkoop geld leent op de kapitaalmarkt en dat weer uitleent aan eurolanden in problemen.

Volgens de woordvoerster van voorzitter José Manuel Barroso van de Europese Commissie kan het besluit waarschijnlijk bij gekwalificeerde meerderheid worden genomen, waardoor Britse steun niet nodig is. Zeker is dit volgens haar echter niet.

Signaal

Er moet een krachtig signaal komen om de onrust op de financiële markten te bezweren. De paniek heeft niet alleen invloed op enkele eurolanden, maar op de hele EU en zelfs ver daarbuiten.

Demissionair minister Jan Kees de Jager van Financiën heeft dat zondag gezegd kort voor het begin van beraad met zijn EU-collega's over een noodplan om eurolanden in financiële problemen te kunnen bijspringen.

De Jager hoop dat alle EU-landen meedoen, ook het Verenigd Koninkrijk.

Het is nog niet duidelijk of het besluit daarover unanimiteit vereist of dat het bij gekwalificeerde meerderheid kan worden genomen. Volgens De Jager hangt dat af van de opzet die wordt gekozen. ''We zijn daar nog niet uit.''.