HOOFDDORP - Forse afwaarderingen op goodwill en bezittingen hebben TPG in het derde kwartaal een verlies bezorgd. Het post- en logistiekconcern dook over de maanden juli tot en met september 88 miljoen euro in het rood, zo maakte TPG maandag bekend. Dezelfde periode vorig jaar was nog goed voor een nettowinst van 99 miljoen euro.

Het bedrijfsresultaat, datgene wat TPG met zijn dagelijkse activiteiten verdient, bleef op hetzelfde niveau als een jaar geleden. Exclusief de afwaarderingen van in totaal 207 miljoen euro kwam het resultaat uit op 191 miljoen euro, hetzelfde bedrag als in het derde kwartaal van 2002. De omzet steeg minimaal, met nog geen procent tot 2,83 miljard euro.

De bulk (183 miljoen euro) aan afwaarderingen kwam door een extra afschrijving van goodwill op bezittingen in Italië, Frankrijk en Duitsland. Het gaat daarbij om onderdelen van de divisie Logistiek. Verder is de waarde van enkele andere bezittingen 10 miljoen euro naar beneden bijgesteld.

Post presteerde sterk. De omzet daalde met 4,7 procent tot 604 miljoen euro, maar de kostenbesparingen (al 52 miljoen euro dit jaar) die TPG heeft doorgevoerd dreven het resultaat met 13,2 procent op tot 163 miljoen euro.

De divisie Express deed het eveneens goed. De omzet uit het bezorgen van pakketten steeg 2 procent tot 1,03 miljard euro, het bedrijfsresultaat nam maar liefst 27 procent toe tot 47 miljoen euro.

De grootste problemen blijven zich voordoen bij Logistics. TPG heeft al ingegrepen om de divisie op het juiste spoor te krijgen (kosten: 14 miljoen euro in het derde kwartaal), maar het wachten is op een krachtig herstel. De omzet nam met 3,1 procent toe tot miljoen euro. Het bedrijfsresultaat bleef met 1 miljoen euro net boven de rode streep, maar was wel 97,6 procent lager dan een jaar geleden. Het huidige kille economische klimaat speelt Logistics vooral in Europa (Frankrijk, Italië, Duitsland) parten.

De ontwikkelingen in het derde kwartaal zijn voor TPG geen reden om de verwachtingen voor 2003 bij te stellen. Het concern rekent op een winstgroei van ongeveer 5 procent (exclusief pensioenkosten, afschrijving goodwill en bijzondere lasten).