HEERLEN - DSM heeft in het derde kwartaal 78 miljoen euro verlies geleden. Voorzieningen voor reorganisaties, afwaardering van enkele bezittingen en een eenmalige last door een ongeluk in een fabriek in het Oostenrijkse Linz hebben het resultaat gedrukt.

Dat heeft het concern (farmacie, fijnchemie en vitamines) maandag voorbeurs bekendgemaakt. Begin oktober kondigde DSM al aan dat het tussen de 70 en 90 miljoen euro verlies zou lijden. De omzet kwam netto 5 procent lager uit op 1,325 miljard. Het bedrijfsresultaat daalde, inclusief afschrijvingen, met 38 procent naar 124 miljoen.

DSM verwacht voor het vierde kwartaal een aanzienlijke verbetering van het bedrijfsresultaat voor alle divisies. Die hebben stuk voor stuk in het derde kwartaal minder gedraaid. De nieuwe aanwinst, de van het Zwitserse Roche overgenomen vitamines en fijnchemie, zal als DSM Nutritional Products (DNP) het bedrijfsresultaat van het vierde kwartaal opwaarderen met 25 miljoen euro.

Het nettoverlies is mede veroorzaakt door een buitengewone last van 102 miljoen euro. Die bestaat uit 43 miljoen voor herstructurering van het concern. Wereldwijd leidt dat tot een verlies van zeshonderd arbeidsplaatsen en al dan niet voorlopige sluiting van fabrieken of productielijnen. Verder heeft het concern de waardering van enkele bezittingen voor 59 miljoen naar beneden moeten bijstellen.