BRUSSEL - De regeringsleiders van de eurolanden willen dat er een instrument komt om lidstaten te helpen die problemen hebben om geld te lenen op de kapitaalmarkt.

Ze hebben daarover vrijdagavond afspraken gemaakt tijdens een top in Brussel.

De Europese Commissie moet het plan uitwerken, zodat de EU-ministers van Financiën er zich zondag over kunnen buigen.

EU-president Herman Van Rompuy heeft dat gezegd na afloop van de top. Hij ging niet in op de details. Ook demissionair premier Jan Peter Balkenende wilde er niets over loslaten. Hij zei wel dat er zondagavond meer duidelijkheid komt.

Naar verluidt wordt gedacht aan leningen die de Europese Commissie zou verstrekken aan landen in nood. Ze doet dat nu al af en toe aan landen die de euro nog niet hanteren.

Paniek bezweren

Met de maatregel willen de regeringsleiders van de eurolanden de paniek op de financiële markten bezweren. Met dat doel hebben ze ook afgesproken dat ze hun financiën versneld op orde gaan brengen.

Daarnaast is er overeenstemming dat de EU-begrotingsregels moeten worden aangescherpt en dat er strengere straffen moeten komen voor landen die er een potje van maken. Hiervoor waren al plannen in de maak, maar ''zo hard als het nu is het niet eerder geformuleerd'', aldus Balkenende.

Lening

De extra top van vrijdagavond was belegd om het licht definitief op groen te zetten voor een lening aan het noodlijdende Griekenland. Dat ontvangt van de eurolanden een bedrag van 80 miljard euro, en daarnaast van het Internationaal Monetair Fonds nog eens 30 miljard.

De eurolanden hadden hierover afgelopen zondag al aan principeakkoord bereikt, maar een aantal lidstaten, waaronder Nederland en Duitsland, moest hun parlement nog raadplegen. De Tweede Kamer stemde vrijdag in met het plan, net als de Duitse Bondsdag.

Geval apart

De eurolanden dragen naar rato bij aan de lening. Voor Nederland gaat het om een kleine 5 miljard.

Balkenende zei dat Griekenland weliswaar een geval apart is, maar dat ook een aantal andere eurolanden door te hoge begrotingstekorten in de problemen is gekomen. Vooral Spanje en Portugal dreigen het vertrouwen van de financiële markten te verliezen.

Finland

Aanstaande maatregelen om de schuldenproblematiek in Griekenland en andere landen in de eurozone aan te pakken zullen voorkomen dat de euro instort, zegt de Finse premier Matti Vanhanen zaterdag tegen de Finse omroep YLE.

''Er worden dusdanige maatregelen genomen, dat hier geen zorgen over bestaan'', aldus Vanhanen.

Grootste crisis ooit

Vanhanen waarschuwt wel dat de landen in de eurozone op de grootste crisis ooit afstevenen. En als de verspreidende Griekse schuldenproblematiek niet wordt opgelost bestaat het risico van een nieuwe economische recessie.

''Als het domino-effect begint is geen enkele economie veilig'', aldus Vanhanen.

Lees alles over de Griekse schuldencrisis op onze special op NUzakelijk