DEN HAAG - Een meerderheid van Nederlandse ondernemers vindt dat de Europese lidstaten Griekenland te hulp moeten schieten met financiële steun. Zonder die steun zal Griekenland failliet gaan, vrezen ze.

Dit blijkt uit vrijdag gepubliceerd onderzoek van het Ondernemerspanel van de Kamer van Koophandel.

Ruim 62 procent van de ondernemers vindt dat de Europese lidstaten Griekenland hulp moeten aanbieden; ruim 52 procent denkt dat Griekenland zonder steun inderdaad failliet zou gaan.

5 miljard

Over de Nederlandse bijdrage van ongeveer 5 miljard euro zijn de meningen minder eenduidig: 28 procent vindt het te veel, 37 procent vindt het ongeveer goed, 18 procent wil geen steun geven en 15 procent weet het niet.

Overigens denkt ruim 48 procent van de ondernemers dat Griekenland niet in staat zal zijn de benodigde bezuinigingen als voorwaarde voor het reddingsplan van de eurolanden en het IMF door te voeren. Maar 35 procent meent dat het land daar wel toe in staat is.

Schuldencrisis

De ondernemers maken zich overigens weinig zorgen over de problemen in Griekenland. Circa 62 procent denkt weinig last te ondervinden van de Griekse schuldencrisis.

Verder geven de ondernemers aan weinig behoefte te hebben aan een terugkeer naar de gulden, zoals sommige politici hebben geopperd. Eventuele besmetting van de Nederlandse economie door de financiële problemen van andere eurolanden zou op die manier kunnen worden voorkomen. Toch wil ruim 68 procent van de ondernemers de euro behouden.

Lees alles over de Griekse schuldencrisis op NUzakelijk