AMSTERDAM - De Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) en de vakbonden bereiken vrijdag een akkoord over een nieuwe cao voor ambtenaren. Die verwachting spreekt een woordvoerder van de VNG vrijdag rond het middaguur uit. "De gesprekken verlopen goed. We verwachten dat er vanmiddag mogelijk iets naar buiten komt."

"De gesprekken verlopen goed. We verwachten dat er vanmiddag mogelijk iets naar buiten komt."

De gemeenteambtenaren zitten al sinds juni zonder cao. In verschillende steden wordt actiegevoerd. Zo worden de straten in Utrecht en Amsterdam niet geveegd en wordt in Utrecht ook geen vuilnis opgehaald.

Loonsverhoging

De vakbonden willen dat de lonen met anderhalf procent worden verhoogd, maar de VNG stelt dat dit niet mogelijk is. De vereniging heeft voorgesteld alle 180 duizend gemeenteambtenaren in april een eenmalige uitkering van een procent van hun jaarsalaris te geven.

Of de VNG nu water bij de wijn doet, kan de woordvoerder niet zeggen. Vakbond Abvakabo dreigde donderdag door te gaan met de acties totdat de VNG over de brug zou komen. Het verzoek van de VNG om weer te gaan praten, werd bij de bond dan ook uitgelegd als een signaal dat er iets mogelijk is.