AMSTERDAM - Nederland en Italië ruziën over de lage prijs die Italië al sinds de koude oorlog aan Nederland betaalt. Nederland is een procedure gestart in Zwitserland om meer geld te krijgen voor het gas.

Gasexporteur GasTerra claimt nog ruim een miljard van Italië voor het gas dat sinds 2005 is gekocht, schrijft het Financieele Dagblad vrijdag.

De lage prijs stamt uit de jaren zestig. Italië betaalt weinig voor het gas door tussenkomst van de Navo die tijdens de koude oorlog wilde voorkomen dat Italië met Rusland in zee zou gaan.

Nederland is al sinds de jaren tachtig bezig de prijzen op te trekken. Italië wil juist een lagere gasprijs, schrijft het FD op basis van anonieme bronnen. De ruzie zou hoog oplopen en zelfs op regeringsniveau worden besproken.

Arbitrage

GasTerra, dat voor de helft in handen is van de Nederlandse staat, wil volgens de krant niet op de procedure ingaan. "De arbitrage is niet openbaar. Wij zijn juridisch gehouden te zwijgen."

Eerder ging Frankrijk al door de knieën in een vergelijkbaar conflict over de gasprijs. Duitsland liet het wel op arbitrage aankomen, maar die ruzie werd uiteindelijk geschikt, volgens bronnen van het FD in gunstige zin voor Nederland.