DEN HAAG - Ondernemers betalen de rekening van een extra vrije dag, vrezen VNO-NCW en MKB Nederland.

De werkgeversorganisaties zijn dan ook geen voorstander van een jaarlijkse extra vrije dag op 5 mei om onze vrijheid te herdenken.

PvdA-leider Job Cohen stelde deze week voor dat 5 mei elk jaar een officiële feestdag moet zijn en daarmee een vrije dag. Nu is dat eens in de vijf jaar het geval.

De werkgeversorganisaties vinden dat het idee sympathiek oogt, maar dat ''de voorstanders gemakshalve niet over de rekening reppen, die bij de ondernemers komt te liggen.''

Ze vinden dat het aanwijzen van een nieuwe nationale vrije dag alleen kan, als daarvoor een andere vrije dag wordt ingeleverd. Enkele politieke partijen hebben dat al voorgesteld.

Top

Volgens de werkgeversorganisaties zit ons land al in de top van Europa met het huidige aantal verlofdagen.

''De Nederlandse werknemer werkt per jaar al weinig uren in vergelijking met zijn collega's elders, wat mede komt door de grote hoeveelheid vakantie- en vrije dagen hier.''

De ondernemers wijzen er bovendien op dat meer vrije dagen kort achter elkaar het risico met zich meebrengen dat in de tussentijd massaal wordt vrijgenomen, terwijl het werk wel moet worden gedaan.