AMSTERDAM - Om de stabiliteit van Griekenland niet verder in gevaar te brengen zullen Nederlandse banken voorlopig niet speculeren met Griekse staatsobligaties. Dat meldt de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) donderdag.

De Nederlandse banken werden deze week benaderd door het Ministerie van Financiën om hun steun uit te spreken voor de Nederlandse bijdrage van 4,7 miljard euro aan een hulppakket van in totaal 110 miljard euro voor het Zuid-Europese land.

De NVB zegt de reddingsactie nu te ondersteunen. De aangekondigde Griekse hervormingen en het leningenpakket is volgens de vereniging van groot belang voor financiële de stabiliteit in Europa.

Het is ook in het belang van de banken zelf dat Griekenland niet failliet gaat, erkent een woordvoerder van de NVB. Het niet-speculeren lijkt echter meer een symbolische maatregel, aangezien Nederlandse banken überhaupt nog nooit met Griekse schuldpapieren gespeculeerd hebben.

Debat

Vrijdag debatteert de Tweede Kamer over miljarden die demissionair minister van Financiën Jan Kees de Jager beschikbaar wil stellen in het kader van een Europese reddingsactie voor Griekenland. In totaal draagt Europa 80 miljard bij, het IMF leent nog eens 30 miljard euro.

Een aantal politieke partijen, waaronder PvdA en SP, eisen dat de banken ook hun steentje bijdragen. "Wij zijn niet tegen steun, maar banken moeten wel meedoen", stelt financieel woordvoerder Ewout Irrgang van de SP.

Hij pleit voor het 'doorrollen' van de looptijd van staatsleningen, zodat Griekenland meer tijd krijgt om orde op zaken te stellen.

Voorzichtig

Ook het CDA vindt een bankenbijdrage gepast, zo meldt een woordvoerder. "Bepaalde banken verdienen een hoop geld aan dit soort schuldpapieren." Het CDA pleit wel voor voorzichtigheid; "de banken zijn nog niet allemaal even stabiel."

Financiële steun is volgens de NVB momenteel echter "niet aan de orde". De Jager zou hier ook niet om gevraagd hebben. "Het is aan de financiële instellingen zelf om vorm te geven aan de hulp," aldus de vereniging.

Opeenstapeling

De NVB waarschuwt daarnaast voor een "opeenstapeling" van maatregelen, waaronder voorstellen voor een jaarlijkse bankenbelasting, die de nog kwetsbare bankensector in problemen zou kunnen brengen. Werkgeversorganisaties VNO-NCW, MKB-Nederland en LTO Nederland vielen de NVB donderdag bij.

Zij vrezen dat de banken de kredietkraan voor bedrijven zullen aandraaien, als ze meer risico moeten nemen vanwege de Griekse economie.

Lees meer over de eurocrisis op NUzakelijk.nl