Tot de betrokken banken behoren naar verluidt grote namen als Citigroup en Deutsche Bank, maar ook pensioenfondsen

WASHINGTON - Het schandaal rond het gevallen energieconcern Enron breidt zich verder uit. Volgens de Britse zakenkrant Financial Times

Tot de betrokken banken behoren volgens de krant grote namen zoals Citigroup, JP Morgan Chase, Deutsche Bank, Merrill Lynch en Morgan Stanley.

Uitgelekt document

Financial Times baseert zich onder meer op een uitgelekt document

Behalve gerenommeerde zakenbanken behoorden ook pensioenfondsen en particuliere investeerders tot de partners van LJM2. Zo heeft ook de familie die het mode- en parfumhuis Chanel controleert, geld gestoken in de Enron-constructie.

SEC-onderzoek

De Amerikaanse beurstoezichthouder SEC en het Congres concentreren zich in hun onderzoeken steeds meer op de banden tussen Enron en zijn dochters. Vooral de belangenverstrengeling heeft hun aandacht.

Enron suggereerde altijd dat de dochters volledig onafhankelijk opereerden. In werkelijkheid werden ze geleid door leden van het bestuur en waren er Enron-medewerkers gedetacheerd. Zo stond de dit najaar ontslagen financiële topman Andrew Fastow aan de leiding van LJM2.

Andersen

Ook de rol van huisaccountant Andersen roept steeds meer vragen op. Zo groeit het vermoeden dat Andersen, in zijn rol als consultant (adviseur), Enron heeft meegeholpen met de dochterconstructies en daarmee medeplichtig is aan de misleiding.

Ook hier speelt het punt van conflicterende belangen. Als accountant die de jaarrekeningen van Enron controleerde, verdiende Andersen jaarlijks 25 miljoen dollar. Als adviseur incasseerde het elk jaar 27 miljoen dollar. Het Congres heeft Andersen-topman Joseph Berardino inmiddels schriftelijk gevraagd of ze ook hebben meegeholpen aan het opzetten van LJM2.

Andersen ligt al onder vuur vanwege de omvangrijke papiervernietiging van gegevens en documenten over Enron. De top heeft steeds volgehouden dat de vernietiging een soloactie was van enkele medewerkers in Houston, de thuisbasis van Enron. Maar vorige week moest Andersen toegeven dat ook anderen documenten door de papiermolen hebben gehaald.

/ECONOMIEWerknemers Enron willen compensatieEnron zet Andersen aan de kant