ATHENE - Daags na de tragische dood van drie bankmedewerkers in Athene vergadert het parlement over de omstreden bezuinigingsplannen van de regering. Om half twee donderdagmiddag zullen de parlementsleden erover stemmen.

De bezuinigingsplannen moeten een faillissement van Griekenland voorkomen.

De regering wil de komende drie jaar in totaal 30 miljard euro bezuinigen, onder meer door verlaging van de pensioenen, bevriezing van de lonen en belastingverhoging.

In ruil daarvoor krijgt het land een lening van 110 miljard euro van de Europese Unie en het Internationaal Monetair Fonds.

Molotovcocktails

Het onderzoek naar de daders van de brand in het bankgebouw in Athene is donderdag voortgezet. Op camerabeelden is te zien hoe vier vermomde personen ruiten van een bank ingooien en molotovcocktails naar binnen werpen.

Een 32-jarige vrouw die enkele maanden zwanger was, een 35-jarige vrouw en een 36-jarige man bezweken onderweg naar het dak van het gebouw door het inademen van giftige gassen. Ze kwamen om in de vlammenzee.

Massaprotesten

De nacht van woensdag op donderdag is in Athene rustig verlopen, na de massaprotesten van woensdag tegen de bezuinigingsplannen. De politie waakt in het centrum van de hoofdstad. Zij pakte mensen op. Het verkeer in Athene verliep donderdag weer zoals gebruikelijk.

Of het rustig blijft, is echter zeer de vraag. De belangrijkste Griekse vakbonden hebben donderdag opnieuw opgeroepen tot protesten, om vijf uur in de middag bij het parlementsgebouw.

Een van de vakbonden, GSEE, veroordeelde ''de branden, het blinde geweld en vandalisme'' van woensdag.

Lees alles over de eurocrisis op NUzakelijk