PARIJS - Volgens de hoogste baas van het Internationaal Monetair Fonds (IMF), Dominique Strauss-Kahn, bestaat het risico dat de Griekse schuldencrisis zich verspreidt over de rest van Europa.

Maar er is geen echte dreiging voor grote landen, inclusief Frankrijk en Duitsland. Dat zei Strauss-Kahn in een interview met het Franse dagblad Le Parisien dat woensdag is gepubliceerd.

''Er is altijd gevaar van besmetting'', zei Strauss-Kahn. ''De naam van Portugal is gevallen. Dat land neemt al maatregelen en andere landen zitten in een veel solidere situatie. Maar we moeten waakzaam blijven.''

Reddingsplan

De IMF-topman zei verder dat het primaire doel van het financiële reddingsplan voor Griekenland is om dat land te redden, omdat het te veel schulden heeft en te weinig concurrerend is.

''Het stond op het randje van faillissement en zou al snel de ambtenaren geen salaris meer kunnen betalen'', aldus Strauss-Kahn in zijn eerste interview sinds het akkoord over het Griekse reddingsplan.

Angela Merkel

Ook de Duitse bondskanselier Angela Merkel heeft woensdag gezegd dat de toekomst van de Europese Unie (EU) en de toekomst van Duitsland binnen de EU door de Griekse schuldencrisis op het spel staat.

Ze deed haar uitspraak in de Bondsdag, waar ze de Duitse noodhulp aan Griekenland van ruim 22 miljard euro verdedigde, waarover vrijdag gestemd wordt.

Financiële hulp

Merkel zei verder dat het contraproductief zou zijn geweest, indien Griekenland al eerder, voordat het extra bezuinigingsmaatregelen had aangekondigd, financiële hulp had gekregen. Ze reageerde daarmee op beschuldigingen dat Duitsland te lang getwijfeld zou hebben over financiële hulp voor Griekenland.

Volgens de Duitse bondskanselier kan er geen enkele besluit in de EU genomen worden zonder de medewerking van Duitsland. ''Heel de wereld kijkt naar Duitsland.''