NEW ORLEANS - Het is nog onduidelijk wanneer het olieconcern BP de speciale koepel kan plaatsen over de plek in de Golf van Mexico waar olie in zee loopt.

Oorspronkelijk was het de bedoeling dat de complexe operatie dinsdag zou beginnen, maar inmiddels mikt het bedrijf op woensdag, als de laatste veiligheidstests van de constructie zijn afgerond.

Daarna kan het nog dagen duren voordat de belangrijkste bron van olielekkage is gedicht.

Booreiland

Een door BP geleaset booreiland zonk op 22 april circa 80 kilometer uit de kust van de staat Louisiana. Uit drie lekken op een diepte van circa anderhalve kilometer stromen dagelijks honderdduizenden liters olie.

BP wil een 98 ton zware koepel met behulp van speciale robotonderzeeërs over het grootste lek plaatsten.

Pijpleidingen

Het is de bedoeling dat de mix van olie en water onder de koepel vervolgens via pijpleidingen naar de oppervlakte wordt gepompt. Een groot schip vangt de smurrie op en scheidt de componenten. BP denkt circa 85 procent van de lekkende olie te kunnen opvangen met behulp van de ongeveer drie meter hoge koepel.

In het verleden is deze techniek al vaker met succes toegepast. Toen ging het echter om lekkages in veel ondiepere wateren. Volgens BP is het de eerste keer dat een koepel wordt geplaatst op anderhalve kilometer onder het wateroppervlak.