DEN BOSCH - Dertien ziekenhuizen in Zuid-Nederland hebben de onderlinge concurrentie beperkt door een convenant te sluiten waarin ze vanwege een krappe arbeidsmarkt afspraken maakten over de beloning van operatieassistenten en anesthesisten.

Het gerechtshof in Den Bosch heeft dat dinsdag bepaald in spoedappel van twee beroepsorganisaties tegen een eerder verloren kort geding.

Het hof schort twee afspraken uit het convenant op.

De ziekenhuizen in Zeeland, Brabant en Limburg kwamen onder meer overeen geen zogenoemde arbeidsmarkttoeslag (vanwege personeelstekort) toe te kennen aan de medewerkers.

Bovendien werd afgesproken om geen mensen aan te nemen die tot een jaar ervoor bij een van de ziekenhuizen waren vertrokken om zich (tegen hoger tarief) als zelfstandige aan te bieden.

Concurrentie

Het gerechtshof oordeelt dat de afspraken weliswaar niet zijn gemaakt om de concurrentie te beperken maar dat ze dat wel tot gevolg hebben.

Ze zijn in strijd met de mededingingswet, aldus de rechters. ''Anesthesiemedewerkers en operatieassistenten worden immers beperkt in hun mogelijkheden op de arbeidsmarkt.''