DEN HAAG - Sommige winkels zullen woensdag gewoon open zijn, andere houden de deuren op Bevrijdingsdag gesloten. Ze mogen het zelf bepalen, aldus een woordvoerder van brancheorganisatie Detailhandel Nederland dinsdag.

Volgens de Winkelsluitingswet is 5 mei een ''gewone dag''. Dat betekent dat winkeliers van 6 uur in de ochtend tot 10 uur 's avonds open mogen zijn.

Maar het wisselt welke winkeliers de deuren openen en welke niet. Op lokaal niveau overleggen winkeliers vaak met gemeenten of ze open gaan of niet. ''Dat betekent dat in sommige gemeenten meer winkels open zijn dan in andere.''

Op plaatsen met bevrijdingsfestivals bijvoorbeeld zullen veel winkeliers ervoor kiezen gesloten te blijven, omdat hun winkels moeilijk toegankelijk zijn. ''Er is wel een tendens dat op 5 mei meer winkels opengaan dan in voorgaande jaren'', aldus de woordvoerder.

Website

Detailhandel Nederland adviseert consumenten bij twijfel de website van de winkels te bekijken over de openingstijden. Ook op de site www.koopzondagen.net is veel informatie te vinden over openingstijden van de winkelketens.

Dinsdag na 19.00 uur zijn de winkels wel verplicht gesloten in verband met Dodenherdenking.

Cao

Of 5 mei voor werknemers een betaalde vrije dag is, is afhankelijk van de cao. Zijn daarin geen afspraken gemaakt of is er geen cao, beslist de werkgever. In de meeste cao's is vastgelegd dat werknemers eens in de vijf jaar recht hebben op een betaalde vrije dag, blijkt uit een inventarisatie van de FNV.

In een minderheid van de honderden centrale arbeidsovereenkomsten is Bevrijdingsdag elk jaar een vrije dag. Dat betreft vooral cao's in de (semi)publieke sector.