AMSTERDAM - Schrijnende gevallen onder DSB-klanten die zitten met een te hoge (hypotheek)lening, kunnen hulp krijgen.

Curator Rutger Schimmelpenninck van de failliete bank zei maandagavond in het tv-programma TROS Radar dat mensen die van begin af een te hoge lening hebben die zij niet kunnen betalen, kwijtschelding kunnen krijgen van deel van de schuld.

Dit wordt van geval tot geval bekeken.

''Kwijtschelding van een bedrag van 50.000 euro zou kunnen'', zei de curator. Het idee is dat er dan een restschuld overblijft die mensen wel kunnen betalen.

Leningen

De curatoren van DSB hebben moeite de leningen van de bank aan andere partijen te slijten, zo bleek maandag uit het derde faillissementsverslag van de curatoren. Zij hebben daarom besloten de portefeuille vooralsnog zelf te beheren.

Sanering van schulden die mensen niet kunnen betalen, maakt de leningen beter te verkopen, denkt Schimmelpenninck.

De leningenportefeuille is het belangrijkste bezit van de bank. Een deel van de leningen is echter ook omstreden. Klanten klaagden over torenhoge schulden. DSB Bank verkocht op agressieve wijze koopsompolissen, waardoor de schulden opliepen.

Klachten

De curatoren hebben inmiddels 6527 klachten ontvangen van klanten van de failliete bank. In 2300 gevallen gaat het om klachten waarbij klanten aankondigen dat zij een claim op de bank willen verrekenen met de schuld aan de bank. Zij willen een claim indienen omdat DSB volgens hen niet aan de zorgplicht van een bank heeft voldaan.

Het aantal klachten is ''aanzienlijk hoger'' dan de curatoren in januari hadden verwacht, toen het tweede verslag verscheen. Op dat moment waren er 3100 klachten ingediend. Omdat het aantal zo is opgelopen, duurt de afwikkeling van de klachten langer, aldus het verslag.

Tot volgend voorjaar zijn zeker tweehonderd werknemers voor DSB werkzaam om lopende zaken en klachten af te handelen, verwachten de curatoren. Nu werken er nog ruim vierhonderd mensen.

Betalingsprobleem

Klanten ''met een acuut betalingsprobleem'' kunnen in aanmerking komen voor een tijdelijke betalingsregeling. Zij moeten dan wel kunnen aantonen dat zij hun maandlasten niet kunnen betalen.

Dat kunnen zij doen aan de hand van een lijst van inkomsten en lasten, die is gebaseerd op een lijst die door het Nibud (Nationaal instituut voor budgetvoorlichting) wordt gebruikt.

DSB heeft bij haar klanten 156.000 leningen uitstaan. Het gaat daarbij in totaal om een bedrag van 6,3 miljard euro.