AMSTERDAM - KPN is woensdag door beleggers hard afgestraft voor de overeenkomst met partner BellSouth. Het aandeel stond aan het einde van de ochtend op een verlies van 7,43 procent op 5,23 euro en was de hekkensluiter van een bijna geheel roodgekleurde AEX. De index stond rond het middaguur op 492,56 punten, een verlies van 2,08 procent.

Bekijk video

Voorbeurs werd bekend dat het Amerikaanse telecombedrijf BellSouth krijgt door de deal bijna 10 procent van de aandelen KPN en dat leidt tot verwatering. In ruil voor de aandelen komt de Duitse dochter E-Plus geheel in handen van KPN. Daardoor neemt de schuldenlast toe.

KPN dook na opening van de beurs direct naar beneden. "Beleggers reageerden op de details van de overeenkomst. De deal op zich was in grote lijnen al bekend", aldus een beursman.

De AEX, graadmeter van de hoofdfondsen, reageerde op de negatieve stemming van Wall Street een dag eerder. Amerikaanse beleggers maken zich zorgen dat de perikelen rond Enron niet op zichzelf staan.

Uitschieter

Enige echte positieve uitschieter was woensdagochtend Numico. Rond het middaguur stond het aandeel van de voedingssupplementenfabrikant op een winst van 2,54 procent op ,02 euro. Numico was daarmee verreweg het best presterende AEX-fonds.

"Een directe reden voor de winst is moeilijk aan te geven, behalve dat de voedingsbranche minder last heeft van een teruggang", verklaart een analist.

Volgens hem zijn er wel tekenen van economisch herstel zichtbaar. "Het Amerikaanse consumentenvertrouwen is weer op het niveau van voor 11 september. Ook de winst van handelshuis Buhrmann woensdagochtend duidt op een herstel." Het aandeel Buhrmann steeg in de ochtend 0,51 procent naar 11,83 euro.

MidKap

Op de MidKap stonden slechts twee fondsen positief. Vopak en CSM stegen woesdagochtend respectievelijk met 0,67 procent naar 18,12 euro en 0,18 procent naar 22,40 euro.

Opslag- en tankerbedrijf Vopak krabbelt volgens een handelaar weer iets op na de winstwaarschuwing eerder deze week. De Midkap stond rond het middaguur op een verlies van 1,52 procent op 474,53 punten.