AMSTERDAM – De variabele tarieven van energie zullen per 1 juli 2010 stijgen. Er wordt uitgegaan van een stijging van tussen de vijf en tien procent. Dit geldt zowel voor elektra als voor gas.

De energieprijzen in Nederland stijgen sinds kort weer. De betere economische vooruitzichten zijn hiervan de oorzaak. Verwacht wordt dat de vraag naar gas en stroom daardoor zal stijgen, aldus Energeia.

Deze stemming onder handelaren zorgt voor een stijging van de energieprijzen. Met welk percentage de energiemaatschappijen de prijzen zullen laten stijgen is nog onbekend.

Zestig procent

De stijging van de prijs heeft als gevolg dat ruim zestig procent van de Nederlandse consumenten zijn of haar energierekening omhoog zal zien gaan.

Volgens Dennis van Druten van Vereniging de Vastelastenbond is dit te voorkomen. ''Op dit moment ligt de prijs voor een 3-jarig vaste prijs op het niveau van 2003 en is daarmee ongekend laag.”

“De gemiddelde leveringskosten voor een 3-jarig vaste prijs liggen nu nog net iets boven het gemiddelde van de variabele tarieven. Met oog op stijgende variabele tarieven doe je er verstandig nu te kiezen voor een 3-jarig vaste prijs'', zei Van Druten tegenover Energeia.