BERLIJN - De Duitse regering heeft maandag ingestemd met de Duitse noodhulp aan Griekenland. Het gaat om een bedrag van ruim 22 miljard euro. De Bondsdag stemt vrijdag over het plan.

De regeringspartijen CDU, CSU en FDP hebben een meerderheid in zowel de Bondsdag als de Bondsraad.

De regering van bondskanselier Angela Merkel probeert echter ook de steun van de oppositie voor het plan te winnen.

Weerstand

De SPD en de Groenen gaan de regering vermoedelijk steunen. Onder de Duitse bevolking is veel weerstand tegen hulp aan de Grieken.

De bondskanselier stelde verder dat er lessen moeten worden getrokken uit de huidige crisis. Zo moet in de toekomst worden gewaarborgd dat het Stabiliteitspact niet meer kan worden omzeild. Dat pact moet de overheidsschulden en -tekorten beperken om de koers van de euro stabiel te houden. Het pact kent nu geen echte sancties bij overtreding.

Kredietbeoordelaar

Ook pleitte ze voor de oprichting van een Europese kredietbeoordelaar. Nu domineren Amerikaanse bedrijven zoals Moody's en Standard & Poor's deze sector.

De eurolanden en het IMF gaan de Grieken de komende drie jaar 110 miljard euro lenen. Hiervan komt 80 miljard voor rekening van de eurolanden. Duitsland levert met een bijdrage van 22,4 miljard euro het grootste aandeel van de eurolanden.

Opmerkelijk

Financiële steun aan Griekenland was onvermijdelijk en de enige juiste keuze, zegt algemeen directeur Niek Jan van Kesteren van werkgeversorganisatie VNO-NCW. Wel noemt hij het opmerkelijk dat Duitsland hierbij een ''bepalende kracht'' is.

Dat is volgens hem een gevolg van het gebrek aan politieke macht van de Europese Commissie, die geen sancties kan treffen.

Vacuüm

''Dan vult het euroland met de sterkste economie dat vacuüm in. Het was een naïeve gedachte dat het opleggen van boetes aan eurolanden die in gebreke blijven afdoende zou zijn", aldus Van Kesteren.

De Grieken krijgen nu een dictaat om de huishouding op orde te brengen en ze moeten de buikriem aanhalen, maar dat is beter dan een ineenstorting van de economie, aldus Van Kesteren.