BRUSSEL - Meerdere Europese landen dienen naar verwachting bij Brussel enorme claims in voor de langdurige sluiting van het luchtruim wegens het IJslandse vulkaanas. De landen kunnen voor de omvangrijke schade een beroep op een Brussels potje voor natuurrampen.

Dat de vice-ambassadeur Cristóbal González-Aller van huidig EU-voorzitter Spanje maandag gezegd, vooruitlopend op spoedberaad van ministers van Verkeer dinsdag in Brussel.

EU-commissaris Siim Kallas (Verkeer) schatte de schade voor de Europese luchtvaart recent op 1,5 tot 2,5 miljard euro.

Wat Nederland vindt van deze verwachting is nog niet bekend.

Luxe

De ministers van Verkeer spreken dinsdagochtend over de economische schade en over de verzorging van de circa tien miljoen passagiers die vanaf 19 april waren gestrand. Enkele maatschappijen, zoals Ryanair, vinden de verzorging van de passagiers nu te luxe.

Demissionair minister Camiel Eurlings (Verkeer) vindt het belangrijk dat nu precies wordt vastgesteld wat 'overmacht' is bij de passagiersrechten. Bij overmacht hoeven de luchtvaartbedrijven geen compensatie te betalen aan de reizigers. Eurlings wil daarvoor eventueel de EU-regels aanpassen.

Naar verwachting beslissen de ministers dat luchtvaartmaatschappijen de ongebruikte landingsrechten behouden. Normaal verliezen de maatschappijen de rechten als ze meer dan 20 procent ervan niet gebruiken.

Later betalen

De Europese Commissie heeft geopperd dat luchtvaartmaatschappijen de kosten voor de luchtverkeersleiding veel later mogen betalen. Dat moet de geldnood van sommige maatschappijen verzachten. Minister Eurlings is echter geen voorstander van dit idee. Het zou de luchtverkeersleiding juist op kosten jagen.

Om een volgende sluiting en opening van het luchtruim beter te beheren, willen ze sneller werken aan het samenvoegen van de nationale luchtruimen tot een Europees luchtruim. Ook moeten trein en bussen voortaan makkelijker de passagiers van vliegtuigen kunnen overnemen.