DE BILT - De Nederlandse stroomproducenten stoppen in juli met de gezamenlijke inkoop van kolen. Volgens de betrokken concerns Essent, Reliant Energy en EPZ is het opheffen van het koleninkoopbureau GKE een logisch gevolg van de liberalisering van de energiemarkt.

De marktpositie van de GKE-aandeelhouders Essent, Reliant Energy en EPZ is veranderd door het vrijmaken van de markt. Eerst waren zij collega's, nu zijn zij vooral concurrenten. De stroomproducenten hebben daarom behoefte aan een eigen beleid en strategie, verklaarde GKE woensdag.

Electrabel Nederland (eigenaar van het vroegere EPON) en E-On (eigenaar van EZH) hebben hun deelname in het kolenbureau al in om dezelfde reden beëindigd. De laatste drie stroombedrijven die het schip verlaten, bekijken of zij GKE-mensen op kunnen nemen in het eigen bedrijf.

GKE is opgericht in 1987 door de vier Nederlandse stroomproducenten. Sindsdien hebben de koleninkopers meer dan 100 miljoen ton steenkool ingekocht voor de Nederlandse energievoorziening.