ZOETERMEER - De inkoopmanagers van Nederlandse industriebedrijven zagen de bedrijvigheid afgelopen maand aanzienlijk verbeteren. Dat blijkt uit de maandag gepubliceerde index van de Nederlandse vereniging van inkoopmanagement (NEVI).

De index daalde in april weliswaar licht naar 56,9, maar dit cijfer wijst nog steeds op een aanzienlijke groei van economische activiteit in de verschillende industrieën.

Een stand van boven de 50 duidt op groei van industriële activiteit, een stand onder de 50 op krimp.

Het aantal nieuwe orders nam volgens de inkoopmanagers flink toe. De grootste toename kwam uit het buitenland.

Om die stijging te verwerken breidden de bedrijven hun productieomvang opnieuw uit. De bedrijfsactiviteiten in de sector nemen nu al sinds juli vorig jaar iedere maand toe.

Recordtempo

De groei van het aantal ontvangen nieuwe orders uit het buitenland nam in april voor de tweede opeenvolgende maand toe in een recordtempo.

De bedrijven gaven aan dat de buitenlandse vraag profiteerde van de betere wereldwijde economische omstandigheden en voorraadaanvulling door klanten. De geraadpleegde managers maakten melding van toegenomen verkopen in vooral de VS, Europa en Azië.

Levertijden

De voorraad gereed product nam af, zij het in de geringste mate in drie maanden. De inkoopactiviteiten namen toe, maar de levertijden waren voor de achtste maand op rij langer.

De inkoopprijzen stegen fors, de bedrijven verhoogden hun verkoopprijzen ook flink, na slechts een geringe verhoging in maart.