BRUSSEL - De zestien landen met de euro en het Internationaal Monetair Fonds (IMF) lenen het noodlijdende Griekenland 110 miljard euro. Het geld wordt in een periode van drie jaar overgeboekt.

De eurolanden zorgen voor 80 miljard euro van het bedrag. Het IMF levert de resterende 30 miljard euro. Het gaat om een van de grootste leningen ooit aan een land verstrekt.

''Ik ben zeer gelukkig met dit akkoord'', zei Jean-Claude Juncker, de Luxemburgse premier die het spoedberaad van de ministers van Financiën van de eurolanden had voorgezeten.

Juncker verzekerde dat er aan de leningen zeer strenge voorwaarden zijn verbonden. Griekenland heeft daarmee ingestemd, zei de voorzitter na het beraad.

Ingrijpende plan

In ruil voor de leningen moest Griekenland beloven dat het zonodig nog meer bezuinigt dan de 30 miljard euro die het zondagochtend aankondigde. Volgens het al zeer ingrijpende plan van zondag verliezen ambtenaren hun dertiende en veertiende maand en een fors deel van hun toeslagen. Ook gepensioneerden moeten inleveren. Bovendien gaat de btw 2 procentpunt omhoog naar 23 procent.

De regeringsleiders van de zestien eurolanden komen vrijdag 7 mei in Brussel bijeen om het akkoord definitief te bezegelen.

Eurolanden

Het is de eerste keer dat de eurolanden een lidstaat zo te hulp moeten schieten. Griekenland kan als euroland niet meer kiezen voor vroegere oplossingen zoals het devalueren van de munt of het afwaarderen van schulden.

De financiële problemen kwamen in oktober aan het licht. Toen een nieuwe regering aantrad, ontdekte die dat het begrotingstekort geen 6 maar bijna 13 procent van het bruto nationaal product bedroeg. Het land kreeg nauwelijks nog nieuwe leningen van de hevig geschrokken banken. Daardoor kon het oude leningen niet meer aflossen.

Nederland en Duitsland waren lange tijd erg kritisch over de hulp aan de Grieken. Ze kregen voor elkaar dat het Internationaal Monetair Fonds (IMF) meedoet in het pakket, als extra waarborg dat de Grieken voldoende moeten bezuinigen.

GroenLinks

GroenLinks-Kamerlid Kees Vendrik schat de kans hoog in dat de leningen aan Griekenland volledig worden terugbetaald. Volgens hem ''leert de ervaring dat zulke leningen worden afgelost'', aldus de financieel expert van de GroenLinks-fractie.

Vendrik noemt het ''terecht'' dat de Grieken worden geholpen. ''Het is ook in ons belang dat er vertrouwen blijft in de euro, waarmee ons betalingsverkeer wordt gedaan.''

De Jager

Demissionair minister Jan Kees de Jager (Financiën) rekent erop dat de Tweede Kamer vrijdag haar steun uitspreekt voor de omvangrijke lening aan Griekenland. ''Meer dan ik had gedacht zijn de Nederlandse wensen ingewilligd bij het hulppakket'', zei De Jager zondag na het beraad.

''Nederland stond aanvankelijk vrijwel alleen bij het verzoek om het IMF erbij te betrekken.'' De minister wijst ook op de voorwaarden ''die je als land liever niet wilt hebben''.

De Grieken moeten 5 procent rente betalen, terwijl Nederland zelf nu voor 1,5 procent geld leent. De Grieken moeten ook extreem bezuinigen. De eurolanden kunnen elk kwartaal beslissen de leningen op te schorten.