MADRID - Het aantal mensen zonder baan in Spanje is in april licht gedaald. Dat blijkt uit officiële cijfers van het Spaanse ministerie van Arbeid die gepubliceerd zijn in verscheidene Spaanse kranten op zondag. Het is de eerste keer in acht maanden dat de werkloosheid daalt.

De cijfers, die uitwijzen dat het aantal werklozen met 24.000 is afgenomen in de afgelopen maand, zouden pas dinsdag uitkomen, maar zijn naar de kranten gelekt.

Volgens de pers is dat met opzet gebeurd, om sneller de kritiek te laten verstommen op andere werkloosheidscijfers die vorige week naar buiten kwamen.

Beroepsbevolking

Volgens deze cijfers van het nationaal statistisch instituut INE is de werkloosheid in de eerste drie maanden van het jaar met ruim 280.000 mensen toegenomen tot ruim 20 procent van de beroepsbevolking. Het INE, dat zijn cijfers vorige week ook voortijdig zag verschijnen, gebruikt overigens andere rekenenmethodes dan het ministerie.

De krant El Pais merkte zondag op dat april traditioneel een maand is dat de werkgelegenheid toeneemt, omdat het weer dan beter wordt.