ATHENE - De Griekse socialistische regering streeft ernaar dat de overheidsuitgaven over drie jaar met 30 miljard euro zijn teruggebracht.

Dat heeft minister George Papaconstantinou gezegd in een toelichting op het plan voor sanering van de overheidsuitgaven waarmee de regering zondag heeft ingestemd.

Griekenland moet de bezuinigingsmaatregelen ''snel, besluitvaardig en tot op de letter'' uitvoeren. Zo meldde de Duitse minister van Economische Zaken Rainer Brüderle in een verklaring.

Begrotingstekort

De regering wil het begrotingstekort in 2014 tot onder 3 procent teruggebracht hebben. Daarmee zou het land voldoen aan een van de regels van het stabilisatiepact van de eurolanden.

Vorig jaar was het tekort 14 procent. Dit jaar zou dat 8,1 procent moeten zijn. De staatsschuld zal volgens Papaconstantinou dit jaar stijgen tot 133 procent van het bruto binnenlands product (bbp) en tot en met 2013 blijven oplopen.

Staatsschuld

Volgens het stabilisatiepact mag de staatsschuld niet hoger dan 60 procent van het totaal aan geleverde goederen en diensten zijn.

Papaconstantinou zei dat de ambtenaren hun dertiende en veertiende maand verliezen. Ook gepensioneerden zullen deze extra verdiensten niet langer ontvangen.

Voor mensen met een laag inkomen komt er een gedeeltelijke compensatie. De btw, die nu 21 procent bedraagt, stijgt met één of twee procentpunten.

Verder wordt de pensioengerechtigde leeftijd verhoogd en wordt er een aantal nieuwe belastingen ingevoerd.

Duitsland

De Duitse minister van Financiën Wolfgang Schäuble heeft zich positief uitgelaten over de bezuinigingsmaatregelen die Griekenland zondag heeft aangekondigd. Volgens de minister is het een ''sterk programma en een goede basis voor onze gesprekken''.

Schäuble sprak vooraf aan de besprekingen tussen de ministers van Financiën van de eurozone op zondag in Brussel. ''Wij zouden veel respect moeten hebben voor de Griekse regering en de beloofde herstructureringsmaatregelen.'' De minister voegde er aan toe dat er ''wel meer informatie nodig was''.

Eerder zei de Duitse minister van Economische Zaken Rainer Brüderle dat Griekenland de maatregelen ''snel, besluitvaardig en tot op de letter'' moet uitvoeren. De Griekse premier kondigde eerder op zondag aan de komende jaren zo'n 30 miljard euro te gaan bezuinigen in ruil voor financiele hulp van de EU en het Internationaal Monetair Fonds.