ATHENE - Demissionair minister Jan Kees de Jager en zijn collega's van vijftien andere landen met de euro hakken zondagmiddag in Brussel knopen door over het zeer omvangrijke reddingsplan van de Griekse overheidsfinanciën.

De eurolanden en het Internationaal Monetair Fonds (IMF) gaan de Grieken in drie jaar 100 à 120 miljard euro aan leningen overboeken, verwachtte de Franse minister Christine Lagarde (Financiën) zaterdag.

In het eerste jaar zouden de landen van de eurozone 30 miljard euro lenen. Nederland neemt mogelijk 1,8 miljard euro voor zijn rekening.

Frankrijk heeft groot belang bij een akkoord, omdat Franse banken veel geleend hebben aan de Griekse staat.

Noodlijdend

De Griekse regering is zo noodlijdend dat het praktisch van niemand anders nog geld kan lenen. De Grieken hebben vele miljarden nodig om oude leningen aan vele banken af te betalen.

In ruil voor de leningen heeft Griekenland extreme bezuinigingen beloofd.

De hulp aan Griekenland lag politiek zeer gevoelig. Premier Jan Peter Balkenende en de Duitse bondskanselier Angela Merkel waren van begin af aan kritisch. Ze eisten dat het IMF zou meedoen, om te waarborgen dat Griekenland fors zou bezuinigen.

Vetorecht

Ze bedongen ook een vetorecht bij de uiteindelijke stemming over het reddingsplan. Maar inmiddels is de Griekse financiële positie zo benard, dat een veto desastreus kan uitwerken voor de euro en voor aandelenbeurzen in Europa.

Premier George Papandreou van Griekenland heeft de Grieken zondag gewaarschuwd dat zij ''grote offers'' moeten brengen om een faillissement van hun land te voorkomen.

Hij bevestigde tijdens een speciale zitting van het Griekse kabinet dat hij met de Europese Unie en het Internationaal Monetair Fonds een akkoord over noodhulp heeft bereikt. Papandreou sprak van een financiële reddingsoperatie die nooit eerder is voorgekomen.

Failliet

In zijn toespraak, die rechtstreeks door de televisie werd uitgezonden, noemde de redding van het land ''het belangrijkste gebod''. Hij zei ''alles te doen opdat het land niet failliet gaat''. De socialist Papandreou beloofde zijn uiterste best te doen om de zwakkeren te beschermen.

Hij zal ervoor strijden dat ''Griekenland verandert. Wij zullen het voor elkaar krijgen'', zei de premier. De ambtenaren, of zij nu werken of al met pensioen zijn, zullen het het zwaarst te verduren krijgen. Papandreou maakte niet duidelijk hoeveel zijn regering wil bezuinigen om het overheidstekort terug te dringen.

Betogen

Zaterdag, de Dag van de Arbeid, gingen duizenden mensen in Athene en Thessaloniki de straat op om tegen de bezuinigingsplannen te betogen. Zij vrezen dat die vooral de zwakkeren treffen en de recessie versterken.

Meer dan de helft van de Grieken liet in een vrijdag gepubliceerde peiling weten dat zij tegen de bezuinigingen willen demonstreren.