HILVERSUM - Nederlandse gemeenten hebben de afgelopen winter aanzienlijk hogere prijzen dan gebruikelijk betaald voor strooizout.

Dat blijkt uit onderzoek onder honderd gemeenten waar RTL Nieuws zaterdag over bericht.

Twee derde van de gemeenten betaalde veel meer per extra ingekochte ton zout dan normaal het geval is.

Vaak waren zij het dubbele kwijt, maar soms ook het drievoudige. Borsele in Zeeland betaalde als enige ondervraagde gemeente zelfs het viervoudige voor het strooizout.

Andere gemeenten die relatief veel geld neertelden voor het strooizout waren Den Haag, Woerden, Westvoorne (Zuid-Holland) en Wijchen (Gelderland).

Prioriteit

Veel gemeenten beklemtonen dat zij genoodzaakt waren het dure zout aan te schaffen, omdat verkeersveiligheid de absolute prioriteit had tijdens het aanhoudende winterweer.

Waar een ton zout normaal tussen de 50 en 70 euro kost, betaalden gemeenten deze winter zonder problemen tussen de 200 en 300 euro.

Vraag en aanbod

''Het is simpelweg een kwestie van vraag en aanbod'', stelt Johan de Jong van zoutleverancier Eurosalt voor RTL Nieuws. Hij noemt het opvallend dat gemeenten niet hebben onderhandeld over de prijs van het zout. Volgens Eurosalt hadden onderhandelingen tot een lagere prijs kunnen leiden.

Hoogleraar Openbare Financiën Hans van Mierlo vindt dat gemeenten en provincies een vuist zouden moeten maken. Door vaste prijsafspraken kan worden voorkomen dat zoutbedrijven de prijzen op kunnen drijven als zich grote schaarste voordoet.

Overleg

De Zeeuwse gedeputeerde Kees van Beveren stelde voor RTL Nieuws dat hij hier binnenkort overleg over heeft met de Zeeuwse gemeenten. Ook Overijssel zou soortgelijke plannen aan het maken zijn.