BERLIJN - Griekenland blijft mogelijk tien jaar onder toezicht van het het Internationaal Monetair Fonds (IMF). Dat schrijft het Duitse weekblad Der Spiegel dat maandag verschijnt.

Het IMF onderhandelt samen met de Europese Unie over welke besparingen Griekenland moet doen om in aanmerking te komen voor financiële steun.

Het IMF zou ''bereid zijn om tien jaar in het land te blijven tot de economische hervormingen zijn doorgevoerd en wat opleveren'', aldus een anonieme bron in Der Spiegel.

Het reddingsplan zal zondag na een kabinetsberaad van de Griekse regering bekendgemaakt worden. Dat heeft een bron binnen de Griekse regering zaterdag gezegd.

Zondag

''De overeenkomst is nog niet getekend maar komt zondag rond'', zei de bron. ''Het wordt tijdens het kabinetsberaad zondag, waarschijnlijk in de ochtend, aangekondigd en dan tot in detail gepresenteerd tijdens een persconferentie door minister van Financiën George Papaconstantinou.''

De Franse minister van Financiën Christine Lagarde zei zaterdag dat de omvang van het reddingspakket voor de Grieken op kan lopen tot tussen 100 en 120 miljard euro.

De Franse president Nicolas Sarkozy heeft zaterdag met de Duitse bondskanselier Angela Merkel afgesproken dat zij zullen proberen het reddingsplan voor Griekenland zo snel mogelijk rond te krijgen. Dat heeft het Elysée meegedeeld na telefonisch overleg tussen beide leiders.

100 miljard

Ministers van Financiën van de zestien eurolanden komen zondagmiddag in Brussel bijeen om het hulppakket voor Griekenland te bespreken. Onderhandelaars van de Europese Commissie, IMF en Griekenland leggen momenteel de laatste hand aan een hulppakket. Dat bevat naar verwachting meer dan 100 miljard euro aan leningen voor het noodlijdende Griekenland.

In Griekenland grijpen duizenden Grieken zaterdag de 1 mei-vieringen aan om hun ongenoegen over de aanstaande bezuinigingen te uiten.