DEN HAAG - De Duitse dochter E-Plus komt volledig in handen van KPN via een aandelenruil met Amerikaanse partner BellSouth. De Amerikanen hadden 22,51 procent van de aandelen in de Duitse mobiele operator. BellSouth krijgt hiervoor 234,7 miljoen gewone aandelen KPN.

Door de transactie stijgt de geconsolideerde nettoschuld van KPN met circa 930 miljoen euro. Het telecomconcern heeft nu volledige zeggenschap over E-Plus. KPN Mobile krijgt een direct belang van ,49 procent in E-Plus en de KPN holding de rest.

Bij de aankoop van het Duitse E-Plus eind 1999, kreeg KPN 77,5 procent van de stukken in handen. De Amerikanen hadden ook zeggenschap in de onderneming, wat de besluitvorming vertraagde. Bij de aankoop kreeg BellSouth de optie om vanaf juni 2001 tot december 2003 het belang om te zetten in aandelen KPN of stukken KPN Mobile.

BellSouth heeft geen afspraken gemaakt over een eventuele verkoop van de stukken. Het bedrijf kan deze aandelen zo in de markt zetten. De Amerikanen hebben echter met KPN afgesproken om nauw samen te werken als ze van het belang af willen.

KPN betaalde destijds 13 miljard euro voor de onderneming. Het telecombedrijf wil nu enige miljarden op de aankoop afschrijven omdat E-PLus minder waard is geworden. De transactie met BellSouth wordt naar verwachting in het tweede kwartaal afgerond. Grootaandeelhouder de Nederlandse Staat heeft er inmiddels mee ingestemd.

Het nieuws werd woensdag op het Damrak niet met gejuich ontvangen. Het aandeel noteerde 7 procent lager.