DEN BOSCH - Supermarktconcern Laurus heeft de Consumentenbondbeschuldigd van het maken van 'grove fouten' in het vergelijkend onderzoek naar de prijzen in verscheidene supermarkten. De Consumentenbond wees de suggestie van Laurus vrijdagavond laat met kracht af. "Wij hebben geen idee hoe Laurus hierbij komt", aldus een woordvoerster van de Consumentenbond.

Volgens de bond zijn Super de Boer en Konmar (beide onderdeel van Laurus) de duurste supermarkten, gevolgd door Albert Heijn. Laurus noemt het echter "onmogelijk" dat Albert Heijn goedkoper is. De Consumentenbond heeft volgens Laurus de oude prijzen van artikelen gebruikt, voor de prijsverlaging.

De Consumentenbond kocht woensdag in alle supermarkten dezelfde producten en kwam tot de conclusie dat Super de Boer de duurste winkel is. Volgens een woordvoerder van Laurus is de bond echter op dinsdag gaan winkelen, want op woensdag zijn vele artikelen goedkoper geworden. "Als de Consumentenbond echt op woensdag was gaan winkelen, dan moest het bedrag minstens 3 procent lager uitkomen." Laurus overweegt stappen te ondernemen tegen de Consumentenbond. Het concern eist een rectificatie en sluit zelfs een gang naar de rechter niet uit.

Momentopname

De Consumentenbond begrijpt niets van de aantijgingen van Laurus. Een woordvoerster zegt dat de producten wel degelijk op woensdag zijn gekocht. "We hebben woensdag zeventig producten van A-merken gekocht in acht supermarktbedrijven. Op basis daarvan hebben we onze prijsvergelijking gemaakt." Ze erkent dat de situatie de afgelopen dagen veranderd kan zijn. "Ons onderzoek was een momentopname. Het kan allemaal snel weer veranderen in een prijzenoorlog."

De Consumentenbond deed het onderzoek van woensdag precies hetzelfde als in juni. Destijds kwam Albert Heijn als duurste uit de test, gevolgd door Super de Boer en Konmar.

Deze week brak er een ware prijzenoorlog uit tussen de supermarkten. Het begon toen Albert Heijn maandag de prijs van meer dan duizend artikelen blijvend in prijs verlaagde. De andere supermarktketens reageerden daarop door ook vele artikelen goedkoper te maken.