BRUSSEL - Brussel wil voortaan veel eerder betrokken worden bij het opstellen van begroting van Nederland en andere EU-landen.

''We willen niet in detail het werk doen van de nationale parlementen, maar bijvoorbeeld Griekenland wel tijdig kunnen vertellen als een begroting niet toelaat om tekorten weg te werken.''

Dat zei de woordvoerder van EU-commissaris Olli Rehn (Economische en Monetaire Zaken) vrijdag naar aanleiding van berichtgeving in Het Financieele Dagblad. Brussel krijgt de begroting nu veelal pas te zien als er niets meer aan te veranderen is.

De Finse EU-commissaris wil zijn plannen 12 mei presenteren. Het is onderdeel van een aanpassing van het zogeheten groei- en Stabiliteitspact.

Dat pact moet de overheidsschulden en -tekorten beperken om de koers van de euro stabiel te houden.

Harder optreden

Plan is ook om harder te kunnen optreden tegen landen die zich herhaaldelijk niet houden aan de regels van het Stabiliteitspact. Idee is dat landen die de regels meermalen aan hun laars lappen, dat gaan voelen in de regio-subsidies die ze uit Brussel ontvangen.

Probleem van het Stabiliteitspact is vooral dat het geen echte sancties kent. Op papier kan een land met te grote schulden een miljardenboete krijgen, maar dat zou zoo'n land alleen maar verder in de problemen brengen. De boete is daarom nog nooit opgelegd.