DEN HAAG - Ook nu economie langzaam aantrekt, blijft het midden-en kleinbedrijf (mkb) volgens minister Maria van der Hoeven (Economische Zaken) steun nodig hebben bij het verkrijgen van kredieten.

Volgens de cijfers zijn sinds 2008 zijn bijna negenduizend bedrijven geholpen met bijna 2 miljard euro aan borgstellingen.

Van der Hoeven stelt vrijdag dat ze blij is dat ze ''in deze economisch zware tijden'' bijna 9000 mkb'ers kon helpen.

Eerder trok de demissionair minister aan de bel over de achterblijvende kredietverlening aan kleine ondernemers die ze beschouwt als de ruggengraat van de Nederlandse economie.

Ook nu Nederland opkrabbelt uit de economische crisis en veel bedrijven weer willen investeren blijft hulp nodig, vindt ze. Want: ''Uit onderzoek blijkt dat meer van de helft van de mkb-bedrijven die een krediet aanvragen, worden afgewezen.''

Garantie

Daarbij moeten eerder afgesloten leningen worden overgesloten en ook die kunnen druk leggen op de kredietverlening. Het maakt voor de minister duidelijk dat ''goede ondersteuning en garantie door de overheid'' van groot belang blijft voor het mkb.

''De ruimte van banken voor kredietverlening stond vanwege de kredietcrisis al onder druk. Bovendien zien banken zich bijvoorbeeld geconfronteerd met strengere eisen van de toezichthouders.

Andere maatregelen

Daarom hebben we het bestaande garantie-instrumentarium verruimd en andere maatregelen genomen om de liquiditeitspositie van mkb-bedrijven te verbeteren. Zo komen zij niet onnodig in de knel in deze zware tijden'', aldus Van der Hoeven.