WASHINGTON - De Amerikaanse justitie is bezig met een strafrechtelijk onderzoek naar de praktijken van zakenbank Goldman Sachs.

Dat meldde de zakenkrant Wall Street Journal donderdag op zijn website.

Het Openbaar Ministerie in New York onderzoekt of Goldman Sachs en zijn medewerkers fraude hebben gepleegd bij de verkoop van hypotheekproducten.

Dat meldden bronnen die bekend zijn met het onderzoek. Overigens betekent onderzoek niet automatisch vervolging door justitie, zo leert de praktijk.

Het strafrechtelijk onderzoek vloeit voort uit een civiele zaak. De Amerikaanse beurswaakhond SEC klaagde Goldman Sachs onlangs aan voor fraude tijdens de financiële crisis.

Waardedaling

De bank zou klanten niet hebben verteld dat een hedgefonds speculeerde op waardedaling van een hypotheekproduct dat de bank verkocht.

De fraudezaak heeft voor veel ophef gezorgd in de financiële wereld. Goldman Sachs was een alom gerespecteerde zakenbank.

Felle kritiek

Een commissie van de Amerikaanse Senaat uitte deze week felle kritiek op de gang van zaken bij de zakenbank. Goldman's hoogste baas Lloyd Blankfein was opgeroepen te getuigen in Washington.